Materialval

Hur ska ni tänka när ni väljer material till era renoveringar? Här kommer våra bästa tips!

Att tänka på kring materialval

Kakel och klinker är egentligen ett och samma material och de kallas för keramiska plattor. Kakelplattor förknippas mest med de kvadratiska, glaserade och högblanka plattor som ofta används i kök och badrum. Klinkerplattor däremot, tror många är rektangulära robusta plattor i naturfärger och som passar bäst på golvet i hallen, badrummet eller köket. Men det finns kakel och klinkerplattor i alla möjliga färger, former och ytstrukturer. Med rätt kvalitet kan ni använda dem nästan var som helst, till och med i taket.

Om du vill grotta ner dig ordentligt så hittar du en kakelskola här.

Kakel

Kakel är ett lergods med glasyr som finns i många storlekar och varianter, allt från stora enfärgade plattor till fin mosaik. Materialet är ofta glansigt, vilket gör att plattorna är lätta att göra rena. Det finns även oglaserat kakel, men de kan dra åt sig fett och smuts och är svåra att få riktigt rena.

Klinker

Klinkers är material som funkar bra att ha i ett kök, både på golvet och på väggen. Det är mycket tåligt. Det ska mycket till innan en klinkerplatta spricker.

Klinkers finns både som blank och oblank. De blanka är ofta polerade eller opolerad. För att få ett kök som är lätt att göra rent är det bra att välja en blank platta.

 

Mosaik

Mosaik kallas små plattor upp till ca 5×5 cm. De kan vara tillverkade i porslin, sten eller glas och kan ha både regelbunden eller oregelbunden form. Mosaik kan också vara en- eller flerfärgad. Det går att ta fram oändliga kombinationer i färger och mönster med mosaik.

Den mosaik som har plattor av olika färger ger ett levande och vackert uttryck, medan enfärgad mosaik ger en känsla av struktur där formen är det intressanta. Mosaik levereras i ark, men även om man sätter flera plattor åt gången är det en utmaning att få ett riktigt jämnt resultat med mosaik.

Att tänka på när du väljer material

Innan ni väljer kakelplattor till väggar, och klinker till golv eller andra ytor är det viktigt att tänka på vad de ska hålla för. Ytor som ni vet kommer att utsättas för hårt slitage, till exempel golvet innanför ytterdörren, bör vara slitstarkt. Om ni väljer en klinkerplatta är det inte så praktiskt med en högblank yta eftersom eventuella repor då syns tydligt. Kolla med en leverantör om vad plattan tål (reptålighet, hårdhet osv).

Väljer ni keramiska plattor i naturliga lerfärger kan nyansskiftningarna vara ganska stora. Det beror bland annat på lerblandningen och ugnstemperaturen. Innan ni sätter denna typ av plattor vill vi därför tipsa om att öppna förpackningarna för att granska och blanda plattorna så att ni kan få en snygg skiftande yta.

Färgade, glaserade plattor finns i alla möjliga färger och med olika ytglans. Plattor på speciellt utsatta ställen – till exempel hallgolvet – bör ha ljus och matt glasyr. Det tillverkas också plattor med sträv yta, som är speciellt avsedda för golv. Det gör att ytan inte blir så hal och därmed säkrare att gå på, även om golvet blir vått.

När ni väljer klinkerplattor till ett badrumsgolv eller till andra golv som har lutning mot en golvbrunn, är små plattor oftast att föredra. De är lättare att lägga utan att det blir skarpa kanter mellan plattorna vid golvlutningen. Ju mindre plattor du väljer, desto kraftigare golvlutning kan du lägga utan att golvet får en ojämn yta.

Viktiga egenskaper

För bästa möjliga resultat är det viktigt att plattorna har vissa egenskaper. Plattor som är avsedda för golv bör vara slitstarka, tåla rengöringsmedel och eventuellt ha halkdämpande ytbehandling. Slitstyrkan är ofta mycket hög på en oglaserad platta, men glasyren skyddar samtidigt smuts från att tränga ner i porerna. Därför är glaserade/blanka plattor bra till ytor som ofta blir smutsiga.

De flesta keramiska plattor tål rengöringsmedel bra. Men fogen är ofta mindre tåligt. Välj inte rengöringsmedel med lågt pH-värde om du vill skydda den.

Förutom klinkerplattor med halkdämpande ytskikt, kan du lägga mosaikplattor på golvet och få samma funktion. Ytor med många fogar får en naturligt halkdämpande effekt. Ska plattorna sättas utomhus, till exempel på altangolv eller på fasaden, är det viktigt att plattorna är frostsäkra. Annars är risken stor att plattorna spricker.

Fog

En fog är skarven mellan två ytor. Det finns många typer av fogmassor, men alla innehåller bindemedel, fyllmedel och armeringsmaterial. Bindemedlet i fogmassan har betydelse för fogens hållbarhet, tålighet och vidhäftningsförmåga. Om fogen är hårt utsatt för påfrestningar eller fogspringan reagerar kraftigt på klimatskiftningar, har bindemedlet i fogmassan särskilt stor betydelse.

Fogen är ett naturmaterial, så färgskiftningar kan förekomma. Dessa påverkas av bland annat temperatur och luftfuktighet.

Se till att välja ett material beroende på om det ska användas inne eller ute. Om fogen ska synas bör du också ta hänsyn till designen. För att skydda fogmassan bör du alltid förvara den i rumstemperatur eller enligt anvisning på förpackningen.

Underhåll av kakel och klinker

Keramiska ytor är lätta att hålla rena. Oftast räcker det att tvätta med såpvatten och mjuk trasa. Oglaserade plattor bör du tvätta regelbundet. Risken är annars att smuts tränger ner i porerna och inte går att få bort.

Kalkavlagringar på keramiska ytor bör du ta bort regelbundet. För att inte skada fogarna, fukta först med vatten innan du använder ett lämpligt kalklösande medel. Skölj sedan direkt med vatten.

Att tänka på om ni vill kombinera färger och mönster

Genom att titta på inspiration kan du få många idéer om mönster, färgkombinationer och olika storlekar. Om du vill kombinera plattor i olika format är det extra viktigt att måtten stämmer överens. Alla plattor bör ha samma tjocklek, annars är det nästan omöjligt att få en jämn yta. Utgå alltid ifrån måttet på den största plattan när du väljer plattor i mindre format. Två eller flera små plattor bör tillsammans få samma längd eller bredd som den stora. Och glöm inte räkna med fogbredden.