Tips för er som ska lägga klinkers i andra rum än kök och badrum

Klinkers i andra rum än badrummet

Var passar klinkersgolv?

Oftast är det bara i våtutrymmen som vi i Skandinavien tänker på när vi lägger klinkersgolv. Men med klinker får ni både ett snyggt och lättstädat golv i många andra utrymmen, till exempel hallen eller kapprummet. Det är dessutom ett perfekt val för ert uterum eftersom det är slitstarkt. Klinkergolv tål väta och är lätta att torka av och passar därför bra både i hall och tvättstuga, källare och garage.

Vi tipsar er gärna om lösningar för klinkers som passar i just ert hem.

Att tänka på inför läggning av klinker

Det bästa underlaget för ett klinkergolv är en betongplatta. Ju stadigare och jämnare underlaget är desto enklare blir förarbetet och desto bättre blir resultatet. Om våtskikt och plastmatta är godkänt så funkar det att sätta plattor på det också. Det krävs dock ett mer omfattande förarbete. Det viktigaste är att se till att underlaget i princip inte kan röra sig.

Ibland får vi frågor om att lägga klinkers eller plattor på trä. En enda sviktande bräda i ett träbjälklag gör att fogarna mellan plattorna spricker. Man får inte lägga plattor på organiskt material. Men hur stadigt träunderlaget än är kan ni aldrig lägga klinker direkt på trä. Ni måste först täcka det med spackel eller golvgips.

Vi är experter på golvavjämning och EPS-gjutning och kan se till att ditt klinkersgolv får bästa möjliga grund. Allt som allt tar det ofta runt en vecka att få ett färdigt klinkergolv och sedan håller det i flera decennier. Det är dock viktigt att inte gå på ett nylagt klinkergolv i onödan förrän efter någon dag så tänk på att er entré kan bli blockerad ett tag.