Inspiration och tips för er som ska renovera badrummet

Att tänka på inför badrumsrenovering

Det är många saker som är bra att tänka på när ni ska renovera eller bygga nytt badrum. Här listar vi några punkter som hjälper er att få de bästa förutsättningarna, både när det gäller funktion och inspiration inom allt från kakel och klinkers till blandare och tvättställ.
Ni är förstås välkommen att höra av er om du vill ha tips och råd från oss längs vägen och du kan kontakta oss när du vill under processen.

Sätt en budget

Utbudet av kakel och badrumsinredning är stort och därför är det bra att planera efter en budget. Vad får ert badrum kosta?

Valet av kakelplattor och hur stor yta som ska kaklas har betydelse för hur stor kostnaden blir för både material och arbete. 

Mät och skissa upp ert badrum

Att planera ordentligt kan spara både tid och pengar. Mät upp ert badrum och gör en skiss utifrån längd, bredd och höjd. Tänk efter var dörr och fönster är placerade. Kolla upp om dörren går inåt eller utåt.

Om ni renoverar ett befintligt badrum bör ni även fundera på om ni ska behålla toalett, dusch och tvättställ på samma plats eller om ni vill flytta dem. Detta har betydelse för om ni exempelvis behöver hjälp med VVS eller dra ny el (kanske för belysning och handdukstork).

Fundera igenom era behov med badrummet

Vad har ni för behov av ert badrum nu och i framtiden?

Är det viktigast med design, eller med funktion? Behövs mycket förvaring? Ska det vara badkar eller dusch? Ska det finnas plats för tvättmaskin? Rita in alla möbler, dusch, badkar, toalett och handdukstork på skissen.

Välj rätt kakel och inredning utifrån er smak

Vilken stil och vilka färger gillar ni? Ska ert badrum vara gammeldags, modernt, vintage, färgglatt, lyxigt, skapa hotellkänsla, eller vad vill ni uppnå? Vilken storlek på plattorna vill ni ha? Storleken på plattan har betydelse för helhetsintrycket och hur storleken på badrummet upplevs. Kika runt för att se hur andra har gjort och få inspiration.

Välj rätt storlek på kakelplattorna

När ni har koll på vilken färg och stil ni vill ha, ska ni välja storlek. Och storleken på plattan har som sagt betydelse. Den gör skillnad för känslan av rymd i badrummet, men också för funktionen. Ni kan även exempelvis välja mosaik eller en mindre platta direkt i anslutning till golvbrunnen även om ni har större plattor i samma serie i resten av badrummet.

Skaffa inspiration i butiken

Ta med er skiss och en tumstock till en butik för att få inspiration och samtidigt mäta och se vad som funkar. Ni kan köpa provplattor för att testa hemma också om ni vill.

Vi rekommenderar Kakelbutiken om ni ska köpa kakel och klinkers. Där hittar ni även badrumsinredning.

Gå igenom underlaget och förutsättningarna

Vi hjälper er att se vad som är möjligt och att ta fram den bästa lösningen för ert badrum när det gäller underlag och produkter. Vi är specialister på allt inom kakel, klinker och badrum. Ta med er skiss så går vi igenom den tillsammans.

Att tänka på när ni ska välja badrumsinredning

Det finns några saker som är bra att tänka på när ni väljer inredning:

 

  • Spegeln eller spegelskåpet bör inte vara bredare än tvättstället.
  • Ni vill alltid ha bra belysning i ett badrum. Tänk på att om ni monterar in ljus nära väggen kan det bli släpljus, vilket gör att ojämnheter i plattor och fogar syns tydligt.
  • Tänk igenom vilken typ av duschvägg som funkar bäst för er.
  • Toaletten kan stå på golvet eller hänga på väggen – hur vill ni ha det? Vägghängda möbler gör också att badrummet känns större.
  • Behöver ni ett badkar? Då kan ni välja ett som står på tassar, ett standardbadkar eller ett inbyggt.
  • Vad vill ni ha för sorts blandare till duschen, badkaret, tvättstället?
  • Ska handdukstorken vara elektrisk eller vattenburen eller både och? Den kan antingen vara diskret eller bli en betydande del av inredningen.
  • Tänk på vad som är lätt att städa. Badkar utan front, vägghängd toalett och kommod som förvaring gör det lätt att komma åt golvet under. Välj även smutsavvisande material på bänkskivor och toalett.
  • Bra att veta är att det inte är några problem att blanda porslin från olika tillverkare i badrummet.
  • Kom ihåg tillbehören. Vilka krokar och vilken typ av toapappershållare och handdukshängare passar exempelvis? Det finns massor av olika stilar och om ni inte vill borra vi väggarna kan du välja tillbehör som går att klistra upp.